İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, 23 Haziran’da sel felaketi yaşayan Esenyurt’un bu sorununa çare olacak, Haramidere Islahı ve Atık Su Kollektörü projesinin temelini attı.
Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un göreve geldiği ilk günlerde öncelikli projeler arasına aldığı Haramidere ıslah projesinin temeli bugün atıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar ve İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, Esenyurt’u selden kurtaracak “Haramidere Islahı ve Atık Su Kollektörü Temel Atma Töreni”ni birlikte gerçekleştirdi. İSKİ’nin 66 milyon lira bütçe ile 31 Mart 2021 tarihinde tamamlamayı planladığı projede, dereden geçen atık su ve yağmur suyu hatları da ayrılacak.
“BİTTİĞİNDE FARKI GÖRÜN”
Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un sel baskını yaşandığı günden beri alanda vatandaşların yanında olduğunu söyleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Haramidere’nin kesiti. Belli yan kollar yapılmış, ama kesit ona göre tasarlanmadığı için, özellikle bu baskınların temel sebeplerinden bir tanesi. Aslında çok basit bir kuraldır. Burada yapılan köprü o kadar yanlış ki. Hem kesit dar hem köprü, ayaklı bir köprü. Tabiri caizse bütün pislikleri tutan bir şekli var. Dolayısıyla tıkanma ve taşmaya sebep olacak bir düzeni var. En kötüsü de hala dereden pis suyun akıyor olması. Bütün bu sorunların giderilmesi ile ilgili başlattığımız çalışmayı sizlerle paylaşacağız. Çünkü Esenyurt, gerçekten burada acı bir olay yaşadı. Esenyurt Belediye Başkanı o günden beri orada hizmet etmekle meşgul. Biz de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Valilik, keza yardımcı oluyor. Ama sonuçta burada gördüğümüz bu manzara, bu işin temel sebebi. Bunu çekin ki, iş bittiğinde hem kesitteki farkı hem köprüdeki farkı görmüş olun. Onun için burayı özellikle göstermiş olduk” dedi.
“SEL FELAKETİNİN YARALARINI SARDIK”
Sel felaketinin yaşandığı mahallelerde Valilik, Esenyurt Belediyesi ve İBB’nin ortaklaşa çalışma yürüterek vatandaşların yaralarını sardığını belirten İmamoğlu, “Bugün Esenyurt’tayız. Burada çok canımızı sıkan bir olay yaşadık. Bu, Haramidere’nin yaşadığı ilk olay değil İnsanların, Özellikle vatandaşların ‘son 15-20 yıldır bunu sürekli yaşıyoruz’ şeklindeki feryatlarını duymak çok çok önemli. Burada, 300’e yakın evi, taşkınla su bastı. Buradaki insanlarımıza hemen, Esenyurt Belediye başkanımız, tüm yetkili arkadaşlarımız tepeden tırnağa ilgi gösterdi. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılama, hızlıca yaralarını sarma, evlerini temizlemek, sokağı toparlamak, ardından yiyecek, içecek ihtiyacından, barınma ihtiyacına kadar sürekli yanlarında durduk. Valiliğimizle beraber yaptığımız çalışmayla da bundan sonraki sürecin o insanları mağdur etmemesi konusunda, ayni ve nakdi yardımlar konusunda ortaklaşa hareket ederek, insanlarımızın yaralarını sarmaya devam ediyoruz. Bu manada büyük bir özveriyle çalışan, süreci her an takip etmekten asla geri durmayan ve bütün bu sürece katkı sunan; ama Valiliğimiz olsun ama Esenyurt Belediyemiz olsun ve bütün İBB’nin bütün imkanlarıyla yanında olup, yaralarını sardık ve bu sürece geldik” dedi.
“ESENYURT BELEDİYE BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ”
Esenyurt’un Türkiye’nin en büyük imar faciasına imza atılmış ilçelerinin başında geldiğini vurgulayan İmamoğlu, şöyle devam etti, “Burası, göz göre yapılmış bir şehirdir bütün insanların, bütün bilim insanlarının, mimarların mühendislerin feryadına rağmen. Bazen Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisini kullanarak bazen de Büyükşehir’in yetkilerini de çiğneyip başka yetkileri kullanarak burada müsaade edilen yozlaşmış bir imar sürecinin yarattığı travmanın sonucudur buradaki konular. Yani düşünsenize, siz böyle bir kanalın çevresine yüz binlerce nüfus ekleyeceksiniz son on beş yılda. Yıllık nüfus artışı bu ilçenin, son 10-15 yılda 70 binin altına düşmemiştir. Bunları yapacaksınız, bunlara izin vereceksiniz; ama bu kanalı yapmaktan aciz duracaksınız. Bu işte bir şehri hissetmemenin, bir şehrin kurgusunu bozarken başka ihtiyaçları da çözmeyecek kadar gözü kör bir şekilde ranta kurban gitmenin net bir işaretidir. Onun için Esenyurt, her daim sorgulanmalıdır, sorgulanacaktır. Bu manada Esenyurt Belediye Başkanı’mızın yürüyeceği her yol haritasında yanındayız. Gerçekten zor koşullarda görev yapacağını biliyorum.”
“HEPİMİZE HAYIRLI OLSUN”
Projede emeği geçenlere teşekkür eden ve başarılar dileyen İmamoğlu, konuşmasını, “Her ne kadar Mart ayını hedeflemiş olsalar da iklim ya da mevsim beklemiyor. Bu manada en az sorunla karşılaşmamız adına olabildiğince süreyi kısaltmaları konusunda motive olmalarını diliyorum. Bizi daha kısa bir zaman diliminde tekrar burada süreci bitirmiş, bugün görünen kesitlerin yerine çağdaş bir pozisyonla süreci tamamlamış bir şekilde ağırlamalarını diliyorum. Hepimize hayırlı ve uğurlu olsun” sözleriyle noktaladı. Konuşmaların ardından, Esenyurt’un sel sorununa çare olacak projenin temeli atıldı.
RANT İÇİN İMARA UYGUN OLMAYAN ALANLARA İZİN VERİLDİ
Esenyurt Haramidere’de hem önceki yönetimin yaptığı çalışmayla dere akış yönü değiştirilmesi ve derenin üzerine yapılan köprü kolanlarının uygun olmamasından hem de rant için imara uygun olmayan alanların imara açılmasından kaynaklı su baskınları yaşanıyordu. Ancak Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, göreve geldiği günden bu yana bu sorunu gündeminde tutarak ilgili kurumlarla görüşmeler yaptı. Görüşmeler neticesinde dere boyunda ölçüm ve planlama çalışmaları yapıldı. Çalışmalar sonucunda oluşturulan proje bugün hayata geçirildi. Temeli atılan ıslah projesiyle ile derede derinleştirme ve genişletme çalışmaları yapılarak sele neden olan etkenler ortadan kaldırılacak.